Sedert enkele schooljaren werken we met een “leerling portfolio”
Wat is een leerlingportfolio?
Een portfolio is een bekend begrip uit de kunstwereld. Het is een map waarin een kunstenaar zijn werk bewaard om aan belangstellenden te laten zien. Op deze manier kan een kunstenaar laten zien wat zijn beste werken zijn en brengt hij in beeld hoe zijn werkstijl zich ontwikkeld heeft. Een leerlingportfolio is iets soortgelijks: het is een systematische en geordende verzameling van het werk van een kind. Het laat het proces van ontwikkeling en de resultaten zien.
Waarom een leerlingportfolio?:
Evaluatie is meestal de taak van de leerkracht (hij observeert, toetst, beoordeelt e.d.). het is echter goed om leerlingen actief te betrekken bij de evaluatie van het eigen leerproces. Een portfolio is niet alleen zinvol voor de leerling, maar ook voor leerkracht en ouders. Immers, een leerlingportfolio geeft de brede ontwikkeling van het kind weer en biedt de leerkracht de mogelijkheid om ouders aan de hand van concreet leerling materiaal te praten over het werk en de ontwikkeling.
Een portfolio is een persoonlijk document van de leerling. Het moet voor de leerling herkenbaar uitzien. Daarom ontwerpt iedere leerling zijn eigen voorblad en wordt een “Dit-ben-ik” boekje toegevoegd.
In het portfolio wordt werk van leerlingen chronologisch (werk dus voorzien van datum) bewaard, verdeeld over meerdere categorieën. Denk hierbij aan de categorieën taal, rekenen, zaakvakken, crea vakken en diversen. De werkjes die bewaard worden kunnen tekeningen, verhaaltjes, werkbladen en toetsen zijn.
Welke werkwijze wordt gehanteerd?
Leerlingen verzamelen grotendeels zelf werk in hun map. Voor een vakantie krijgen de leerlingen tijd om werkjes die ze verzameld hebben te selecteren voor het portfolio dat tijdens de vakantie mee naar huis gaat. Vragen die de leerling bij het maken van de keuze kan gebruiken: welk stuk vind ik het beste, ben ik het meest trots op? Welk stuk kan beter? Welk stuk heb ik samen met anderen gemaakt? Bij enkele van de gekozen stukken kunnen de leerlingen beschrijven waarom ze deze gekozen hebben. Hierbij kunnen ze gebruik maken van voorbeeldformulieren. Door dit consequent van jongs af aan te doen, raken de leerlingen meer betrokken bij hun eigen leerproces.