Donderdagochtend 8 september stond in het teken van een thema onderzoek door de onderwijsinspectie op onze school. Vanwege de corona maatregelen was er dit keer geen sprake van een fysiek schoolbezoek door de inspecteur, maar werd het gesprek/onderzoek via een digitale verbinding gevoerd. Het thema van het onderzoek luidde: "De relatie tussen verbeterdoelen en schoolpopulatie". De inspectie was benieuwd naar de reden en werkwijze van de verbeterdoelen die we voor dit schooljaar gekozen hebben en de wijze van evaluatie. Dit in relatie tot de aard van de leerlingen die onze school bezoeken. De verbeterdoelen die we met de inspecteur besproken hebben waren: beredeneerd aanbod groep 1&2, taak-/werkhouding van leerlingen en de teamscholing "Data, Duiden, Doelen en Doen". Gedurende het gesprek onderschreef de inspecteur onze onderbouwing om voor deze thema's te kiezen. Hij was daarnaast met name bij de eerste twee genoemde onderdelen zeer te spreken over de geformuleerde einddoelen die we willen behalen en de wijze waarop we bepalen of deze doelen na afloop behaald zijn.
Op het einde van het onderzoek/gesprek werd de focus gericht op de behaalde opbrengsten op het einde van de basisschool en dan specifiek naar de behaalde referentieniveaus op het gebied van rekenen, taal/spelling en begrijpend lezen in de afgelopen schooljaren. Op één onderdeel na scoren we op of ruim boven het landelijk gemiddelde. Bij spelling en dan met name interpunctie lag de score net onder het landelijk gemiddelde, maar ruim boven de door de inspectie gestelde kritische ondergrens. De inspecteur merkte aan het einde van het gesprek op dat het ernaar uit ziet dat we daadwerkelijk uit kinderen halen wat er in zit!
Voor u als ouder is bovenstaande wellicht een theoretisch verhaal, maar voor ons als team een bevestiging dat we met z'n allen op de goede weg zijn!